Hoppa till sidans innehåll

Upprop mot kommunens nedskärningar!

24 AUG 2020 17:00
  • Uppdaterad: 24 AUG 2020 17:00

Skriv under mot nedskärningarna!

Skriv under mot nedskärningarna!

Simrishamns Kultur- och Fritidsförvaltning har gett besked att de drastiskt minskar föreningarnas bassängtider i Korsavadshallen. Österlen Sim uppmanar alla att hjälpa till att bilda opinion för att det inte ska bli så illa!

Den 24 juli informerades klubben om Kultur- och Fritidsförvaltningens nya fördelning av bassängtider inför höstterminen. Föreningarna (Österlen Sim, Kiviks Simklubb samt vattengympan i Korpen och Offensiv) har tillsammans fått 29 tim/veckan för hösten 2020 – våren 2021.
Det innebär en minskning med -37% från de tider föreningarna hade förra säsongen. För Österlens Sims del innebär det en minskning från 36 tim/veckan till 26 tim/veckan!

Konsekvenserna

Konsekvenserna för klubben och er medlemmar är drastiska:

  • Uppåt hälften av simskole-eleverna kommer inte kunna börja simskolan (c:a 65 av 130 barn).
  • Alla på vuxencrawl måste strykas då måndagskvällarna har försvunnit! (c:a 30 personer)
  • Barnen och ungdomarna i träningsgrupperna får minskade träningstider och därmed sämre förutsättningar att utvecklas än barnen i grannkommunerna och jämförbara skånska kommuner.
  • Personal inom klubben måste delvis varslas.
  • Föreningens ekonomi drabbas hårt, vilket direkt påverkar undervisningen.

Vi i styrelsen är mycket upprörda och förvånade över kommunens beslut då vi som boende vid havet istället borde främja simkunnigheten inom vår kommun.
Österlen Sim är också den förening som bedriver en bred verksamhet helt i enlighet med Riksidrottsförbundets och Svenska Simförbundets Strategi 2025 om ett idrottande genom hela livet.
Av Simrishamns simverksamhet står Österlen Sim för 70% med 319 medlemmar.

Bakgrunden

Orsaken enligt kommunen är att Fritid Österlen hävdar att avtalen mellan dem och kommunen inte medger mer tid till föreningarna. Kommunen anger även att allmänhetens tillgång till simhallen är för dålig och måste utökas. På direkt fråga medger kommunen att ingen har framfört klagomål till dem.

Vi välkomnar förstås att allmänheten har goda träningsmöjligheter men noterar samtidigt att våra grannkommuner förmår att bedriva både ett aktivt föreningsliv samt mycket goda öppettider för allmänheten i sina respektive simanläggningar. Vi tror att detta borde vara möjligt även i Simrishamns kommun.  

Vad vi har gjort hittills

Styrelsen har under sommaren gett flera förslag på träningstider och försökt få dialog och samrådsmöte med kommunen utan att lyckas. En skrivelse vi skickade 7 augusti till förvaltningen har inte tillfyllest besvarats och därför har vi också kontaktat förvaltningschef och ordförandena i Kultur- och Fritidsnämnden.

Var med och påverka

Vi uppmanar alla att kontakta era politiker samt skriva under det upprop Stoppa nedskärningen av bassängtider för Simrishamns föreningar – simning är livsviktigt för alla! som vi startat på  skrivunder.com.
Sprid gärna länken vidare så fler än dagens medlemmar kan skriva under!

Avslutningsvis

Som det ser ut nu vet vi ännu inte om vi kommer kunna starta samtliga simskolegrupper och-/eller vuxencrawlgrupper på de tider som är planerade och ni fått utskickade. Vi beklagar detta och återkommer så fort vi får fler pusselbitar så vi kan planera om och lösa allt.

Väl mött vid en bassäng nära oss!

 Skribent: Jacob Schmidt

 

 

HUVUDSPONSORER

 

 

 

 

GULDSPONSOR

 

 

MATERIALSPONSOR

Postadress:
Föreningen Österlen-Sim - Simidrott
c/o Schmidt, Gladsax bygata 47
27294 Simrishamn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info